Rapport 'Digitale Transformatie in Financiële Dienstverlening'

19/02/2017

Diverse disruptive technologies hebben de agenda’s van het senior management in de financiële sector getorpedeerd; de interesse in het topic ‘digitale transformatie’ is bijna obsessief. In het streven van organisaties om in deze evolutie mee te gaan en de rest van de industrie voor te blijven door de eigen assets en capabilities in concurrentievoordelen om te zetten, is digitalisering een vaak terugkomend punt geworden op de agenda van de C-suite: hoe gaan we ons organiseren voor groei door digitalisering, zodat we de klant van de toekomst nog kunnen bedienen?  

Nederlandse Financiële Sector aan de vooravond van disruptie

Vandaag de dag staan de managers in de finanicële sector voor de uitdaging om gedecentraliseerde, datagedreven en lean organisatiestructuren te ontwerpen die de rigide hiërarchische, op meningen gebaseerde beslissingsprocessen zullen vervangen. Anno 2017 is de zoektocht naar de heilige graal van de digitale transformatie in volle gang en de behoefte aan theorie en praktijkcases om de eigen organisaties te transformeren, is groter dan ooit. Om die reden heeft de Nyenrode Finance Circle in dit rapport geïnvesteerd en hoopt hiermee een stukje in deze kennisbehoefte te voorzien.  

Het Rapport

De omvangrijke financiële industrie heeft uiteraard veel meer niches dan retail banking, assetmanagement, market-making en accountancy, die in dit rapport de onverdeelde aandacht hebben gekregen. Echter, de vraagstukken die in dit rapport centraal staan, zijn fundamenteel van aard en de oplossingen die worden aangedragen hebben een universeel karakter. Een tiental visies op verschillende vraagstukken, verspreid over acht hoofdstukken in dit rapport, lopen soms substantieel uiteen. Juist daardoor wordt aan de lezer de kans geboden om de onderwerpen vanuit verschillende perspectieven aan te vliegen en goed geïnformeerd beslissingen te nemen.

Visies, strategieën en lessons learned 

In het rapport zijn intervieuws opgenomen met (in deze volgorde): 

  • Nyenrode Business Universiteit - Prof.dr. Dennis Vink, Hoogleraar Finance & Investment
  • Vlerick Business School - Prof.dr. Steven van Belleghem, Hoogleraar  
  • APG - Thijs Aaten, Managing Director Treasury & Trading
  • PGGM - Patrick Fleur, Head of Trading & Execution 
  • Optiver - Johann Kaemingk, Co-founder & Chief Risk Officer 
  • Flow Traders - Dennis Dijkstra en Sjoerd Rietberg, Co-CEO's 

  • ING - Vincent van den Boogert, Chief Consumer Officer
  • ABN AMRO - Frank Verkerk, Chief Digital Offiver
  • KNAB (Aegon Bank) - Renè Frijters, CEO
  • PwC - Mona de Boer, Director Data Analytics 

Wat ons betreft, dit zijn de organisaties met een missie en daadkracht. Organisaties, die er niet voor kiezen om zich door de rigide, bureaucratische en op meningen gebaseerde processen in hun ketens tegen te laten houden en de zwakste schakel te worden, waardoor de hele sector in de steeds verder globaliserende wereld op achterstand zal raken. Dit zijn hun verhalen. Dit zijn hun visies, strategieën en lessons learned. 

 Nyenrode Digitale Transformatie in Financiele Dienstverlening in Nederland

Het volledige rapport is HIER te lezen.

Voor vragen en opmerkingen, stuur een e-mail naar finance@nyenrodealumni.nl