Masterclass Systematic Inventive Thinking -

14/11/2019

Afgelopen donderdag 7 november heeft het platform Innovation & Strategy de Masterclass Systematic Inventive Thinking (SIT) georganiseerd. Tijdens dit uitverkochte event gaf alumnus en innovatie ondernemer Ernst-Jan van Batenburg een interactieve sessieover over de methode.    

Ernst-Jan startte zijn presentatie door te demonstreren dat we vaak vast zitten  in onze denkpatronen. Dat zit innovatie in de weg.   

Hij legde uit dat de SIT methode redeneert vanuit de Voice of the Product. Door de configuratie van een bestaande product of dienst te manipuleren, stelt deze methodiek mensen in staat nieuwe ideeën te genereren. De wetenschap en de praktijk hebben aangetoond dat er slechts vijf verschillende onderliggende patronen zijn die verantwoordelijk zijn voor een meerderheid van succesvolle innovaties. Deze zijn: 

  1. Door fictief het essentiële element van een product te verwijderen, ontstaan er nieuwe inzichten voor productinnovatie. Een voorbeeld hiervan is Febreze waarbij het element zeep werd verwijderd, en er een nieuw product ontstond; de textielverfrisser. 
  2. Door een element toe te voegen aan het product dat reeds al in het product is verwerkt en het aanpassen van een belangrijke karakteristiek van dit element. Het Bodum glas voor thee is hier een goed voorbeeld van. 
  3. Het herverdelen of herschikken van de elementen van een product tot een nieuw product. Denk hierbij aan de bedieningskopjes die voorheen op de televisie zaten. Door deze knoppen te verwijderen van het toestel ontstond er een nieuw product, de afstandsbediening. 
  4. Andere functies of taken toekennen aan een bestaand product. Een voorbeeld hiervan is het beschermhoesje van een telefoon. Naast het beschermen van het toestel wordt deze tevens gebruikt als portemonnee. 
  5. Het creëren of juist ontbinden van afhankelijkheden van kenmerken in een product en haar omgeving. Denk hierbij een bijvoorbeeld kleur van het glas van een bril gekoppeld aan de omgevingskenmerk zonlicht. Hier ontstaat een bril waarbij de glazen verkleuren naar gelang de sterkte van zonlicht.  

Wil je meer weten over deze aanpak dan verwijzen wij je graag naar het boek Inside the Box en onze gastspreker Ernst-Jan van Batenburg.

Tevens geeft deze video je meer informatie over het model. 

De drie belangrijkste zaken die wij hebben geleerd tijdens deze Masterclass SIT, zijn: 

1. Door mensen een herkenbaar startpunt te geven is men beter in staat om tot nieuwe ideeën te komen; 

2. Beperkingen opleggen aan mensen kan juist leiden tot meer creativiteit; 

3. Door ogenschijnlijke kleine aanpassingen te doen aan bestaande producten men tot verrassende nieuwe inzichten kan komen  

Wil jij ook ervaren wat innovatieve methodieken als Systematic Inventive Thinking voor jou kunnen betekenen? Schroom niet om contact met ons te zoeken! Dat kan via de mail op nyenrode@innovationplatform.eu.  

Graag ontmoeten we jullie weer op het volgend event!