Samenwerking als voorwaarde voor duurzame energietransitie

20/06/2016

Verslag van een gezamenlijke thema-avond met de VCV Kring Innovatie Management

 

De inkt van het Klimaat-akkoord is nog nat en men bezint zich hoe uitvoering te kunnen geven aan de gemaakte internationale afspraken. Belangrijke aspecten uit dit akkoord zijn energietransitie en verduurzaming. Op Industrie Park Kleefse Waard in Arnhem (het voormalige AKZO terrein) vinden we tal van innovatieve voorbeelden bij het Clean Mobility Center maar ook bij diverse bedrijven zoals en Dutch EPS Building Systems en Airhunters die zich in dit innovatieve ecosysteem. Een mooie locatie dus voor een rondleiding en een thema-avond over verduurzaming door innovatie. 

 

André Nijhof, professor Sustainable Business aan Nyenrode, nam ons mee in de ontwikkelingen van nieuwe technologie. Hij startte vanuit innovaties die over de afgelopen 100 jaar de grootste impact hadden op de wijze waarop wij leven, zoals trasport, de supermarkt en telefonie. De disruptive impact daarvan en het ontstaan van nieuwe economische paradigmas. De realiteit is daarbij dat nieuwe spelers op de markt snel veel marktaandeel en marktwaarde weten te realiseren (ten koste van gevestigde belangen). De voorbeelden zijn daarbij sprekend: Door innovatie kan een gevestigd bedrijf als Haier (30jaar) over de periode van 2011 tot 2014 een aanzienlijke stijging van drie keer haar waarde realiseren, en een nieuwkomer als Snapchart gaat binnen drie jaar van 0 naar 10 miljard Euro beurswaarde. Duurzaamheid is daarbij zowel te bezien vanuit een stewardship benadering als vanuit een instrumentele benadering. 

“Elk bedrijf heeft een impact op de maatschappij en is voor haar functioneren afhankelijk van de maatschappij (stewardship mindset). De erkenning van deze wederzijdse afhankelijkheid biedt de juiste basis voor duurzaam ondernemen. Zelfs de grootste bedrijven zijn te klein om de huidige maatschappelijke problemen alleen te kunnen oplossen. Maar elk bedrijf kan wel stap voor stap de balans tussen haar negatieve en positieve impact verbeteren. Ketenpartners kunnen aanhaken mits bedrijven een helder commitment uitspreken en zich daaraan willen houden, nu en in de toekomst. Daarom is standvastigheid, oprechtheid en kwetsbaarheid nodig, juist bij duurzaam ondernemen!”

 

Erik Roelevink nam ons mee vanuit zijn passie en drive om invulling te geven aan zijn bedrijf Airhunters. De verbazing maar ook frustratie dat er zoveel lucht vervoerd wordt omdat vrachtwagens maar gedeeltelijk (of bij retouren helemaal niet) beladen zijn. De maatschappelijke en mileu impact daarvan kan en moet omlaag. Maar hoe krijg je logistieke bedrijven zover dat ze elkaars vracht gaan vervoeren, gaan cargopoolen? Elke vervoerder is bereid om vracht van de concurrent te vervoeren maar de afzonderlijke partijen rijden liever met een half gevulde vrachtwagen Europa door dan dat ze vracht weggeven aan de concurrent. Vanuit Airhunters hunten ze op lucht in opleggers en koppelen ze als onafhankelijke dienstverlener creatief logistieke stromen en partijen aan elkaar met als resultaat een hogere beladingsgraad, kostenbesparing, minder filedruk en minder CO2 uitstoot. En met succes, al het eerste jaar was dit bedrijf leverde dit bedrijf waarde en winst op voor het milieu, voor de klanten en voor de ondernemers.

 

Na de inleidingen van de inspirerende sprekers, kreeg gingen de deelnemers aan de slag in kleinere groepen aan de hand van 4 prikkelende stellingen. 

  1. energietransitie leidt tot duurzaamheid of duurzaamheid leidt tot energietransitie?
  2. duurzaamheid: drijfveer van innovatie of innovatie, drijfveer van duurzaamheid?
  3. samenwerking is voorwaarde voor duurzame energietransitie. Hoe dan?
  4. zonder subsidie zal de snelheid van innovatie op het gebied van duurzaamheid en energie transitie toenemen?

 

Naderhand was er uiteraard ruim gelegenheid om na te praten met een borrel.