28 maten NOIB 1959 weer terug op campus !

12/10/2017

Voor de 12e keer sinds ze de campus hebben verlaten, kwamen zaterdag 7 oktober jl.  28 ‚maten’ weer bij elkaar op initiatief van een nieuw organiserend Heerencomite, bestaande uit Dorus Boland (voorzitter), Jaap Stavenuiter (penningmeester), Douwe de Jong (secretaris) en Jan Marten Boon (jaarvertegenwoordiger). Voor de 6e keer een homecoming op Nijenrode met een bijzonder kunstzinnig randje. Een mooie score deelnemers van ruim 50% van de nog in leven zijnde alumni en dan te bedenken dat vijf personen op het laatste moment hun aanmelding niet konden verzilveren. Vlak voor de homecoming overleden nog Adriaan de Vos en Huib Boermans, waardoor het totale aantal overledenen op 40 kwam.

 

Van de laatste was zijn afwezigheid bekend en vandaar dat hij drie haiku over zijn jaar had gemaakt, waarvan eenieder een gesigneerd en genummerd setje ontving nadat een daartoe door hem opgestelde tekst was voorgelezen. De originele haiku gaan naar de collectie van Art Fund Nyenrode, dat ook uit handen van jaargenoot Ad Rooymans een olieverfportret in ontvangst mocht nemen van Jacques Goudstikker. Op 17/6/17 tijdens de commemorative soiree ‚Venetie aan de Vecht’ had hij al een olieverfportret vervaardigd van deze vorige bewoner van Nijenrode en dat namens Art Fund Nyenrode werd aangeboden aan diens schoondochter Marei von Saher.

 

Het piece de résistance zat echter in het schilderij voorstellende Dr. E.B.J. Postma waarvan men de restauratie had mogelijk gemaakt. Niet alleen een markante persoonlijkheid als rector van Nijenrode van 1950 - 1980, maar ook een leidsman in die tijd voor class 1959 - 1961. Een heuse primeur, doordat daarmee het eerste schilderij uit de ‚kasteelcollectie’ van Nijenrode onderhanden werd genomen. Ongetwijfeld zullen er meerdere volgen, want ook voor deze maten was het een primeur in het kader van ‚Learn, Earn, Return.”

 

Pol Schevernels

19590082