Bevlogen Leiders op 1e Nyenrode MBA Alumnidag

18/04/2017

Op 29 maart 2017 was het zover! De alumni dag voor de modulaire MBA studenten op het altijd inspirerende Nyenrode. Fijn om weer ‘thuis’ te komen. Niet alleen om op de inhoud geïnspireerd te raken maar vooral om met gelijkgestemden dat leuke gesprek te voeren. Want zoveel slimme en ambitieuze mensen kom je in het dagelijkse leven maar zelden tegelijkertijd tegen.

 

 

Bas Kodden opende met de vraag: “Wat hebben Max Verstappen, Tiger Woods en Andre Agassi gemeen”? Het antwoord: de focus van een maniakale vader en of moeder. Deze ‘bevlogenheid’ (volgens google: enthousiasme, bezieling, begeestering) is de voorspeller van duurzame prestaties. Dit blijkt ook uit zijn onderzoek. Talent is dus goed, maar karakter is alles. Karakter is de discipline tot gerichte oefening en het doorzetten bij tegenslag. Bedrijven die sturen op medewerkerstevredenheid zijn met het verleden bezig. Stuur dus op bevlogenheid!

 

 

Kirsten Heukels rockte het podium! Kirsten beheerst de ‘art’ van het scannen van het gezicht op micro-expressies, emoties en gedragskenmerken. Voor de Netflixers onder ons: de echte versie van de serie ‘Lie to me’. Kirsten stelt: “De expressie van ogen kan nooit liegen, zelfs niet naar intensief botox-gebruik”. We analyseerden clips van Barack en Michelle Obama, Donald en Melania Trump en de Clintons. Maar dan zonder geluid. Wow! Wat kun je, na wat tips van Kirsten, een snelle analyse maken van wat iemand echt denkt. 

Henk van Weitgraven, directeur UWV, mocht de leiderschapsgame introduceren. Hij stelde dat disruptief veranderen niet werkt. Je moet je aanpassen. Henk nam ons mee in de trends van foodprinting, internet of things, virtual reality en robotics. Een leuke vraag die je jezelf kunt stellen is: Hoe ziet mijn business eruit zonder het fysieke deel?

 

 

Jan Veldsink begeleidde de managamentgame over leiderschap in extremen. In groepen werkten we aan de stelling: Hoe ziet Nederland of Nyenrode eruit nadat het Trumpiaanse leiderschap heeft gezegevierd? We schetsten werelden vol corruptie, leugens maar ook een radicale versimpeling van de democratie. Geld en macht waren de belangrijkste succesfactoren. Daarna moesten we een tegengeluid formuleren. Sommige groepen vonden dat er agressief op feiten gechecked moesten worden om het populistisch geschreeuw te weerleggen. Anderen vonden dat je, in plaats van terug te schreeuwen, vooral de complexiteit van de problematiek moest uitleggen.

Op de weg terug besef ik me wat ik zo waardeer aan mijn bezoekjes aan Nyenrode. De nuance en complexiteit van de business en stiekem het leven.

Cheers!

Joey Gonesh (20123303)