26E EDITIE Nyenrode Alumni VCV Oldtimer&Cabriodag

07/06/2018

Om negen uur 's ochtend komen de eerste indrukwekkende equipes het terrein van hotel De Heerlickheid van Ermelo op gereden. Dit jaar doen er 51 equipes mee aan de VCV Oldtimer & Cabrio dag. De weerberichten zijn uitstekend, het belooft een perfecte rally-dag te worden, dus de daken van de cabrio's kunnen naar beneden!

Ronald Jans heeft, net als vorig jaar, samen met Gerhard Fokkens de route uitgestippeld. De deelnemers vonden de route in 2017 een beetje te moeilijk. Daar heeft Ronald dit jaar rekening mee gehouden. De winnaars van de sportklasse van vorig jaar, Otto van der Meer en Jacqueline Ledder, hebben de rally dit jaar medegeorganiseerd. Ook dit jaar rijdt het stel de rally mee, in een Alvis Tc 21 special. Vandaag rijden er 13 bijzondere auto's in de sportklasse en 38 in de toerklasse.

In Ermelo worden de deelnemers voorbereid op de dag met koffie, taartjes en korte presentaties van de organisatie.

Om tien uur kan de rally beginnen! Met het kaartenboek in handen en een goed gevulde goodybag onder de arm lopen de teams naar het parkeerterrein waar een scala aan prachtige oldtimers, cabrio's en Muscle cars staat.

Voor het hotel staat de startboog, waar alle auto's met een bocht onderdoor rijden. Met een grote zwart-witgeblokte vlag worden de deelnemers uitgezwaaid. Binnen no-time zijn alle auto's op weg.

Vanuit Ermelo loopt de route over landelijke wegen door de Veluwe. Vervolgens wordt het kanaal overgestoken en rijden de equipes door de polder. Onderweg kunnen de deelnemers punten verdienen door letters en stempels te verzamelen. Deze worden ingevuld op de kaart die iedere auto meekrijgt. Er kan tijdens de route wel eens wat verwarring ontstaan. "De drie auto's voor ons gingen naar links, maar wij wisten zeker dat het rechts was! Je moet je eigen gevoel een beetje volgen."

De lunchlocatie dit jaar is Beachclub NU. Na ongeveer twee uur rijden komen de meeste equipes aan en strijken neer op het zonovergoten terras.

De gele Ferrari California waar Nick Nooren en Michiel Noteborn in rijden, heeft slechts een uur en twintig minuten over het eerste deel van de route gedaan. "Wordt onze tijd niet geklokt?!" roept de navigator teleurgesteld bij aankomst.

"Ik vind het verschil in landschap zo mooi," klinkt het tijdens de lunch. "De bomen van de Veluwe en dan ineens de open vlaktes van de polder."

Na de uitgebreide lunch vervolgt de weg zich. Onderweg wordt er vriendelijk naar elkaar gezwaaid als de ene equipe besluit om links te gaan, en de ander rechtdoor. "Er is nog niet één auto uitgevallen," zegt Kelly Grilk, medeorganisator van de toertocht. "Ik hoop dat we dit jaar geen pechprijs hoeven uit te reiken!"

Ergens op de route staat traditiegetrouw het IJskarretje, waar de deelnemers even kunnen pauzeren en af kunnen koelen. De roze kar staat naast een dijk in Welsum, zo'n vier meter lager dan de weg. In de stralende zon eten de deelnemers een welverdiend Italiaans bolletje schepijs. Hierna springen de meeste deelnemers weer in hun bolide en trekken het gas goed open als ze weer op de dijk rijden. Er moeten namelijk nog flink wat letters en stempels worden verzameld.

Het nieuwe Van der Valk Hotel in Apeldoorn is de finishlocatie. Tevreden en een beetje rozig van de lange rit gaan de eerste deelnemers met een biertje in de zon op het terras van het hotel staan. Alle deelnemers zijn gefinisht! "Die laatste stempel heb ik gemist helaas," zegt Kees Schoute, die samen met zijn vrouw Lieneke de rally in een Audi A4 cabrio reed. "Bij aankomst waren we zo blij dat we er waren, dat we hem over het hoofd hebben gezien."

Na het zeer uitgebreide diner in het Van der Valk Hotel is dan het moment waar de deelnemers op hebben gewacht: de uitreiking van de prijzen!

Erepodium Toerklasse:

Theo en Robert Lutgendorff
Auto: BMW M4 Cabrio

Gerard en Anneke Bolder
Auto: Ford Mustang Convertible Roush stage II

Sylve Nordhausen en Simon Suesan
Auto: Mazda MX-5 NC limited

Theo en Robert Lutgendorff zijn vader en zoon. Robert was de navigator van het winnende stel, zelf kan hij zijn rijbewijs over een paar jaar gaan halen. Robert lette naar eigen zeggen tijdens de route meer op de details, namelijk de bordjes met letters die over het hoofd gezien kunnen worden. Vader Theo richtte zich meer op de horizon. Dit is de eerste rally van Robert. Theo heeft twee keer eerder meegedaan met de Nyenrode toertocht, allebei de keren is hij toen onderaan geëindigd. "Ik vind het geweldig dat ik dit met mijn zoon heb kunnen doen!" Volgend jaar doen ze weer mee, in de sportklasse.

Erepodium Sportklasse:

Emmelieke van Winkoop en Niko Poolen
Auto: Bentley Continental GT

Otto van der Meer en Jaqueline Ledder
Auto: Alvis Tc 21 special

Jeroen en Mascha Pouw
Auto: Kia Elan

Niko Poolen en Emmelieke van Winkoop zijn vader en dochter. Emmelieke reed en Niko was door zijn dochter uitgenodigd om te navigeren. Vooral de route van vandaag en de moeilijkheidsgraad van de rally is het duo goed bevallen. Volgend jaar doen ze weer mee! "We moeten wel!" lacht Niko. "Ik hoorde van mijn dochter dat wij de rally van volgend jaar gaan organiseren!"

Dit jaar werd er tevens een poedelprijs uitgereikt. De gele Ferrari was de allersnelste vandaag en heeft het minste aantal punten gescoord.

De Nyenrode Oldtimer & Cabrio dag was een geweldige 26e editie. Zowel de deelnemers als de organisatie hebben er voor gezorgd dat de dag van start tot finish op rolletjes is verlopen. Tot volgend jaar!

Door: Sofie Bolder

Foto's, van Sofie Bolder zijn te hier te zien

Een filmpje van de dag is hier te zien. (gemaakt door Jesper de Gooijer)