‘Familiebedrijven profiteren van economisch herstel door behoud personeel’

16/05/2014

Familiebedrijven profiteren sneller van economisch herstel omdat ze in de crisis hun personeelsbestand minder hebben ingekrompen dan andere bedrijven. Roberto Flören, hoogleraar familiebedrijven aan de Nyenrode Universiteit, zegt dat tegen het Financieele Dagblad. Volgens Flören teren familiebedrijven liever in op het eigen vermogen dan dat ze personeel ontslaan in crisistijd. Daarin verschillen ze van beursgenoteerde bedrijven waar investeerders liever op korte termijn snel resultaat zien.

In het FD zegt Flören:

“Familiebedrijven hebben — soms krampachtig — geprobeerd om werkgelegenheid in stand te houden. Nu de economie tekenen van herstel laat zien, geeft ze dat op korte termijn een voordeel, doordat ze overcapaciteit hebben.”

Familiebedrijven kozen er in de crisis voor om personeel minder uren te laten maken, of juist om te investeren in personeel zoals kaasmaker Westland deed . Wanneer de economie flink groeit dan profiteren familiebedrijven daar weer minder van, volgens Flören. De groei is minder vanwege het gebrek aan extern kapitaal. Flören: “Andere bedrijven maken ten tijde van een hoogconjunctuur meer gebruik van externe financiering om extra snel te groeien. Maar familiebedrijven blijven ook dan de investeringen veelal uit eigen zak betalen.”

Bron: NRC

Op 24 juni is Roberto Flören een van de sprekers op de Kennissessie Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht die de Nyenrode Alumni VCV organiseerd voor de alumni van Nyenrode. Meer informatie over deze kennissessie en het programma is te vinden hier op onze website.