Overlijden van onze 1956 jaargenoot Wim Kok (19560052) op zaterdag 20 oktober

22/10/2018

Beste Jaargenoten,

Het nieuws van het overlijden van ‘onze’ Wim overviel me afgelopen zaterdag 20 Oktober des te meer omdat we tijdens onze Homecoming op donderdag 18 jl. jullie vertelden dat hij kortgeleden geopereerd was en daarom niet bij ons kon zijn op het kasteel, maar in volle verwachting dat hij wél de volgende keer aanwezig zou zijn! De komst, die nu niet meer zal komen.

Trefwoorden, die op Wim van toepassing waren en hem zo succesvol maakten, zijn volgens mij: zijn Eenvoud en Integriteit gedurende heel zijn leven; zijn Soberheid (zoals ook zijn Voorganger Willem Drees, die hij zo waardeerde); zijn Oprechtheid en Eerlijkheid ook als tegenstander en No-Nonsense-gevoel, zijn Autoriteit, Rust, Dossier-kennis en uitstraling binnen en buiten Nederland; maar ook een man met een groot hart, dat hij steeds probeerde te verbergen!

Tot slot ook de Staatsman, die de last met zich meedroeg van Srebrenisja maar de gevolgen van deze gebeurtenis niet uit de weg ging, alsook de dood van Pim Fortuijn, beide voorvallen, die Wim zijn hele leven daarna met zich meedroeg!

Tot slot maakte ik persoonlijk Wim vaker mee dan vele anderen, bezocht ik hem al in zijn FNV periode in Amsterdam, en was hij een persoonlijke adviseur voor me binnen mijn Stichting Now! dat staat voor de verkenning van nieuwe wegen in de Samenleving. Kritisch, altijd opbouwend en steeds voorzien van.....”met hartelijke groet ! Wim”.

Jelle van der Meer, RvA Vertegenwoordiger 1956